Iskanje na strani

POSTANITE ČLAN
Daleč je že leto 2006, ko smo v Sloveniji izpulili zadnji koren slakorne pese - "Kraljico poljščin". Vabimo vas, da se včlanite ter s tem podprete prizadevnja ZPSPS za ponovno pridelavo sladkorne pese v Sloveniji.

ZADRUGA KOOPERATVA KRISTAL z.o.o.

skupina proizvajalcev za sektor sladkorna pesa

2. JAVNI RAZPIS ZA PODUKREP 9.1

Podpora za ustanavljanje skupin in organizacij proizvajalcev v kmetijskem in gozdarskem sektorju iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020 za leto 2019

 

Uvajanje in optimalizacija pridelave sladkorne pese

Pridelava sladkorne pese v letu 2017 PDF Natisni E-pošta


Prejšnje leto smo ponovno začeli pridelovati sladkorno peso na naših njivah. Pogodba o odkupu je narejena z hrvaško tovarno sladkorja »VIRO« Virovitica. Kljub poznemu začetku podpisovanja pogodb za pridelavo smo imeli 35 pridelovalcev na površini od 74,8 ha. Vsem pridelovalcem smo preskrbeli seme sladkorne pese, organizirali setev, organizirali nabavo zaščitnih sredstev, spremljali in svetovali pri zašiti, ter uspešno organizirali spravilo in odvoz.  Do 23. decembra smo vso sladkorno peso poplačali in takoj začeli z novo »kampanjo« za pridelavo sladkorne pese. Ker so rezultati prejšnjega leta, po pridelku in finančni plati, izredno dobri smo pristopili k nabavi lastne mehanizacije za pridelavo sladkorne pese.

 Pridelava sladkorne pese v letu 2017  Pridelava sladkorne pese v letu 2017

Setev smo začeli 27. marca 2017 in sklop sladkorne pese 22. maja.

 Pridelava sladkorne pese v letu 2017  Pridelava sladkorne pese v letu 2017

Obisk polj pod sladkorno peso predstavnikov tovarne sladkorja in obisk polj državne sekretarke pri MKGP mag. Tanje Strniša, 10. oktobra, pred začetkom spravila

 

Za tekoče leto smo že podpisli pogodbo za dobavo sladkorne pese za isto tovarno sladkorja.

Spravilo je potekalo brez večjih težav in smo vse uspeli narediti v optimalnem času. Odvoz je bio odlično organiziran z strani tovarne sladkorja. Po odvozu je že naslednji dan vsak pridelovalec imel »v rokah« obračun.

 Pridelava sladkorne pese v letu 2017  Pridelava sladkorne pese v letu 2017

Spravilo in »rezultat« spravila sladkorne pese

V teku je zbiranje pogodb za tekoče leto. V ta namen organiziramo po področjih, kjer se pridelovala sladkorna pesa, predstavitve splošnih pogojev za pridelavo z možnostjo podpisovanja samih pogodb. Vsak pridelovalec kateri želi pridelovati sladkorno peso mora biti član Zadruge Kooperativa Kristal z.o.o. in s tem pridobi vse pravice enakopravnega člana zadruge. S tem ko izpolni pristopno izjavo lahko »naredi« pogodbo in s tem zagotovi možnost pridelovanja in siguren odkup pridelka. V času pridelave ga ves čas zadruga spremlja z nasveti in vso potrebno pomočjo. Zadruga  Kooperativa Kristal z.o.o. zagotovi kvalitetno seme, organizira setev, svetuje in pomaga pri zatiranju plevela in bolezni, organizira skupno nabavo zaščitnih sredstev, ter organizira spravilo in odvoz sladkorne pese. Odvoz sladkorne pese je iz njive. Strošek pridelovalca je do nalaganja na kamion, odvoz pa tovarne sladkorja. Za letošnje leto smo predvideli pridelavo na približno 150 ha in do zapolnitve te površine bomo sklepali pogodbe.

Za zaščito sladkorne pese bo v letošnjem letu nekaj več zaščitnih sredstev. V teku je registracija teh zaščitnih sredstev. Isto tako predvidevamo nabavo sejalnice, »kombanja« za spravilo, prekladalno čistilna rampa pa je že nabavljena.

V letošnji pridelavi moramo povdarek dati na kvaliteto sladkorne pese. Z primerno kvaliteto in primernim pridelkom lahko dosežemo primerni finančni efekt.

Več slik o pridelavi sladkorne pese v letu 2017 si lahko ogledate v galeriji.

UO Zadruge Kooperativa Kristal z.o.o.