Iskanje na strani

POSTANITE ČLAN
Daleč je že leto 2006, ko smo v Sloveniji izpulili zadnji koren slakorne pese - "Kraljico poljščin". Vabimo vas, da se včlanite ter s tem podprete prizadevnja ZPSPS za ponovno pridelavo sladkorne pese v Sloveniji.

Poročilo Februar- Junij 2014 PDF Natisni E-pošta


V nadaljevanju aktivnosti smo že 10.1.2014 Odboru za kmetijstvo občine Ormož poslali pobudo za opredelitev do izgradnje nove tovarne sladkorja. 19.3.2014 se odbor sestal, kjer smo jim predstavili naše aktivnosti in dosežke ter prosili za podporo Občinskega Sveta občine Ormož. Naša pobuda še do danes ni prišla na dnevni red občinskega Sveta in verjetno več ne bo. Sprašujemo se komu je v interesu da tovarne sladkorja ne bo v Ormožu?


Po 18. 2. 2014 smo vsem pridelovalcem sladkorne pese, ki so peso pridelovali v letu 2006 poslali okrožnico z pomembnejšimi dosežki Združenja, ter jih obvestili o nadaljnjih aktivnostih, predvsem o pripravi ankete za pridelavo sladkorne pese v Sloveniji po letu 2017.

 Poročilo Februar - Junij 2014  Poročilo Februar - Junij 2014


31.3.2014 smo v prostorih Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede UMB organizirali posvet na temo »Možni produkti predelave sladkorne pese in njeni potenciali«. Predstavitev je vodil znani Nizozemski strokovnjak z tega področja g. Hans van Klink iz podjetja DSD BV. Posveta se udeležilo veliko število poslušalcev, strokovnjakov iz tega področja ter študentov. Zaključek tega posveta je da je sladkorna pesa pomembna industrijska rastlina, katera ima največjo dodano vrednost pri predelavi v sladkor in komaj ko je dovolj sladkorja predelava v druge proizvode, kot je npr. bioetanol (alkohol).


26.3.2014 smo na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo UL podpisali dogovor o medsebojnem sodelovanju. V imenu ZPSPS je dogovor podpisal predsednik g. Miroslav Kosi in z strani FKKT UM dekan g. prof. dr. Matjaž Krajnc.


Naslednji dan, 27.3.2014 smo imeli 9. Redno skupščino ZPSPS na kateri so poleg vseh članov UO, NO, ČR in delegatov bili prisotni še predstavniki lokalne skupnosti, KGZS, KGZ Ptuj, KGZ M. Sobota, KGZ Maribor, ZZS, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede UMB ter predstavniki medijev. Vsi prisotni so se strinjali in zahtevali da se pridelava in predelava sladkorne pese mora začeti v letu 2017 in pozvali vse državne inštitucije da naredijo svoj del naloge. Stroka in praksa so si enotni da potrebujemo sladkorno peso, samo politika je ta ki tega ne dopušča. Sklep skupščine je tudi da delegacija vseh prisotnih obišče Vlado RS in ji prenese te zahteve. Obisk pri Vladi RS smo opravili 15.5.2014 vendar v ožji skupini zaradi seznanitve z problemom Vlade RS in potem bi lahko prišla širša skupina. Med tem časom je prišlo do odstopa predsednice Vlade in sedaj moramo čakati na naslednjo Vlado. Odgovor Vlade je da je prvo potrebno na lokalni ravni doseči dogovor za našo pobudo in potem ne bo težav pri Vladi RS. Ker Vlada RS opravlja samo tekoče posle je sprejela samo načelno naše zahteve. Ob zaključku skupščine smo zaslužnim članom Združenja podelili zahvalo, prejeli so jo: dr. Štefančič Terezija, mag. Vinko Štefančič, Marijan Premuž, prof. dr. Črtomir Rozman in Andrej Pučko.


22.04.2014 je na komercialni televiziji POPTV bila predvajana oddaja »Preverjeno« kjer je v oddaji direktor ARSKTRP podal dve neresnici. Zaradi tega smo mu poslali dopis kjer ga opozarjamo na nepravilnosti in ga zaprosili za razlago ter ga zaprosili za sestanek da nam podrobno razloži svoje trditve. 15. 5 smo ga obiskali in je gospod priznal da EU ni spreminjala pravil Reforme temveč je na MKO prišlo do sprememb katere niti EU Komisija ne more natančno razložiti. Druga trditev da se do leta 2017 ne sme nič delati z področja sl. industrije je g. razložil da je njegova izjava izvzeta iz konteksta. Obe njegove trditve so se pokazale neresnične. Sprašujemo se komu je potrebna (ali koristna)takšna razlaga? Oddajo si lahko ogledate na:

http://www.24ur.com/bin/video.php?media_id=61423849§ion_id=2&article_id=4005159


Že 4.2.2014 smo obiskali predsednika Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje Državnega Zbora g. Jakoba Presečnika. Dogovorili smo se da bo Odbor na eni od svojih sej obravnaval našo pobudo za ponovno pridelavo sl. pese v Sloveniji. Termin je pozneje bil dogovorjen za 11. Juni ko bodo znani rezultati ankete, vendar je zaradi odstopa predsednice Vlade termin prestavljen za nekaj pozneje. Še vedno upamo da bo seja v sestavi te Vlade pa čeprav je Vlada samo tehnična.

 Poročilo Februar - Junij 2014  Poročilo Februar - Junij 2014


O rezultatih ankete o možnosti pridelavi sladkorne pese v Sloveniji po letu 2017 smo poročali 12.6.2014. Tega dne smo objavili tudi neobvezujoči poziv občinam SV Slovenije za lokacijo nove tovarne sladkorja. Ker se Vlada RS, MKO in lokalna skupnost ne želijo vključiti za pridobitev pogojev za nakup lokacije (lokacijo kupuje investitor) smo se v Združenju odločili za to potezo. Zgodovinska odgovornost da tovarne ne bo v Ormožu pa naj ostane predvsem lokalni skupnosti oziroma posameznikom kateri si tovarne ne želijo v Ormožu. Časa za razrešitev teh problemov je bilo dovolj, sedaj pa ugotavljamo da se postopki na vsak način še naprej zavlačujejo. Komu je to v interesu?


Do sedaj je interes za investiranje izrazilo 8 investitorjev kateri pa zahtevajo lokacijo do konca tega leta oz. čim prej. Verjamemo da v Sloveniji obstaja lokacija kjer se lahko zgradi nova tovarna sladkorja. Tista občina katera ima rešeno industrijsko cono bo lahko dobila novo tovarno z približno 200 novih delovnih mest. V Ormožu jih očitno ne potrebujemo, vsaj po dosedanjih prizadevanjih lokalne skupnosti.

Več slik o Poročilu Februar - Junij si lahko ogledate v galeriji.

Upravni odbor ZPSPS

Priloga: