Iskanje na strani

POSTANITE ČLAN
Daleč je že leto 2006, ko smo v Sloveniji izpulili zadnji koren slakorne pese - "Kraljico poljščin". Vabimo vas, da se včlanite ter s tem podprete prizadevnja ZPSPS za ponovno pridelavo sladkorne pese v Sloveniji.

ZADRUGA KOOPERATVA KRISTAL z.o.o.

skupina proizvajalcev za sektor sladkorna pesa

2. JAVNI RAZPIS ZA PODUKREP 9.1

Podpora za ustanavljanje skupin in organizacij proizvajalcev v kmetijskem in gozdarskem sektorju iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020 za leto 2019

 

Uvajanje in optimalizacija pridelave sladkorne pese

Poročilo Januar 2013 PDF Natisni E-pošta
Torek, 19 Februar 2013 17:37

 

V četrtek 24. januar 2013 je bila na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede predstavitev »Študije izvedljivosti projekta o ponovni oživitvi sladkorne industrije v Sloveniji«. Študijo je predstavil prof. dr. Črtomir Rozman iz Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, s sodelavci prof.dr. Karmen Pažek, mag. Jernej Prišenk in dr. Janez Petek.


Na predstavitev so bili povabljeni predstavniki Ministrstva za kmetijstvo in okolje (MKO), predstavniki Kmetijsko gozdarske Zbornice Slovenije (KGZS), predstavniki Gospodarske Zbornice – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij (GZ-ZKŽP) in Zadružne zveze Slovenije (ZZS). Omenjene inštitucije so tudi sodelovale pri izdelavi študije. Poleg njih so bili povabljeni še predstavnik EU poslanca dr. Milana Zvera, župan občine Ormož g. Alojz Sok, predsednik Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje pri Državnem Zboru g. mag. Dejan Židan in člani upravljanja pri ZPSPS.


Po predstavitvi študije so se izdelovalci študije posebej zahvalili dr. Tereziji Štefančič, ki je skupaj z možem mag. Vinkom Štefančič katera sta pomagala z podatki in nasveti pri izdelavi študije, oba pa sta častna člana ZPSPS.

 

 Poročilo Januar 2013  Poročilo Januar 2013  Poročilo Januar 2013


Po predstavitvi študije se je razvila burna razprava. Isto kot je pokazala študija so se tudi vsi razpravljalci  enotno strinjali da je pobuda za ponovno pridelavo in predelavo sladkorne pese ideja katero podpirajo in želijo da se čim prej realizira.


V prid temu so g. Matjaž Grkman in g. Danica Ivanec oba z MKO, pojasnila novi predlog Evropskega Parlamenta. Povedala sta  da je 21. januarja 2013  Evropski Parlament izdelal »kompromisni predlog« amandmajev  za sektor sladkorja in dal E. Komisij v izdelavo tega predloga. Iz njihovih predlogov je razbrati, da zahtevajo podaljšanje kvot za sladkor do leta 2020. Prav tako zahtevajo od Komisije ponovno dodelitev kvot tistim državam članicam, ki so v skladu z reformo iz leta 2006 proizvodnjo sladkorja opustile. Med temi državami je tudi Slovenija. Rezultati pogajanj bodo znani najkasneje do začetka julija tega leta.


Več slik o poročilu januar 2013 si lahko ogledate v galeriji.

Upravni odbor ZPSPS

Priloga:
icon Študija - povzetek (428 kB)
icon ŠTUDIJA IZVEDLJIVOSTI PROJEKTA (1,06 MB)