Iskanje na strani

POSTANITE ČLAN
Daleč je že leto 2006, ko smo v Sloveniji izpulili zadnji koren slakorne pese - "Kraljico poljščin". Vabimo vas, da se včlanite ter s tem podprete prizadevnja ZPSPS za ponovno pridelavo sladkorne pese v Sloveniji.

ZADRUGA KOOPERATVA KRISTAL z.o.o.

skupina proizvajalcev za sektor sladkorna pesa

2. JAVNI RAZPIS ZA PODUKREP 9.1

Podpora za ustanavljanje skupin in organizacij proizvajalcev v kmetijskem in gozdarskem sektorju iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020 za leto 2019

 

Uvajanje in optimalizacija pridelave sladkorne pese

Javni poziv za izdelavo študije PDF Natisni E-pošta
Ponedeljek, 17 September 2012 08:08

 

Aktivnosti ZPSPS :: slika 1
Kljub letnemu dopustu je Združenje aktivno delovalo na svojih aktivnostih.


18. 7. 2012 smo organizirali sestanek na sedežu Gospodarske zbornice Slovenije – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Dimičeva 13, Ljubljana, sestanek z Ministrstvom za kmetijstvo in okolje, Gospodarsko zbornico Slovenije – Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij, Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije in Zadružno zvezo Slovenije. Na tem sestanku smo vse prisotne seznanili z našimi prizadevanji za ponovno pridelavo in predelavo sladkorne pese ter o pomenu pridelave sladkorne pese za naše gospodarstvo. Vsi prisotni so se strinjali z našim pristopom in so zavzeli stališče, da bodo pri svojih najvišjih organih upravljanja pridobili ustrezni sklep, da se v okviru strokovnih služb pomaga pri izdelavi študije.


29. 8. 2012 je ZPSPS imelo 3. redno sejo UO, NO in ČR. Med ostalo problematiko je Združenje sprejelo sklep, da se pristopi k izdelavi »Študije izvedljivosti projekta o ponovni oživitvi sladkorne industrije v Sloveniji«.


Istega dne smo se na kmetijskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni se srečali z ministrom za kmetijstvo in okolje, g. Francijem Bogovičem, ter direktorico direktorata ministrstva, gos. dr. Martino Bavec in sekretarjem g. Brankom Ravnikom. V enournem pogovoru smo jih seznanili z našimi dosedanjimi prizadevanji, kakšne ekonomske učinke prinaša ponovna pridelava in predelava sladkorne pese v Slovenijo, ter s potrebnimi koraki da dosežemo te cilje. G. minister je pozorno poslušal naše razlaganje. V nadaljnjem pogovoru je g. minister pohvalil naša dosedanja prizadevanja, našo organiziranost in rekel, da smo na pravi poti pri doseganju teh ciljev. Ob zaključku je obljubil vso potrebno pomoč. »Sedaj pa so naša najpomembnejša prizadevanja v EU komisiji za SKP ukinitev kvot, računajoč na kolege z Irske, pomoč za izdelavo študije pa itak že imate,« je dejal. Na koncu srečanja je g. minister še dal izjavo za prisotne novinarje.


V nadaljevanju je sledila tiskovna konferenca, s katero je ZPSPS želelo seznaniti širšo javnost o javnem pozivu o izdelavi študije »Študije izvedljivosti projekta o ponovni oživitvi sladkorne industrije v Sloveniji«. Z strani Združenja so sledila kratka pojasnila o dosedanjih prizadevanjih in o načelih študije. Sledila so kratka novinarska vprašanja, na katera so odgovarjali nekateri člani UO Združenja.


Na tem mestu pozivamo vse zainteresirane subjekte za izdelavo študije, da se prijavijo na naslov Združenja. Dodatna pojasnila dobite tukaj. Prijavo pošljite na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , na poštni naslov Združenja. Dodatne informacije dobite še na tel: 051-634-341.

 

Aktivnosti ZPSPS
Aktivnosti ZPSPS
Aktivnosti ZPSPS


Več slik o aktivnosti ZPSPS si lahko ogledate v galeriji.

Ormož, 17. 9. 2012

Upravni odbor ZPSPS

Priloge:
icon Javni poziv za pripravo studije (168.9 kB)
icon Predstavitev studije ZPSPS 29. 8. 2012 (581.46 kB)
icon Pomen Sladkorne pese za slovenski kmetijski in agrozivilski sektor (808.26 kB)
icon Za medije - Javni poziv za pripravo študije (177.96 kB)