Iskanje na strani

POSTANITE ČLAN
Daleč je že leto 2006, ko smo v Sloveniji izpulili zadnji koren slakorne pese - "Kraljico poljščin". Vabimo vas, da se včlanite ter s tem podprete prizadevnja ZPSPS za ponovno pridelavo sladkorne pese v Sloveniji.

ZADRUGA KOOPERATVA KRISTAL z.o.o.

skupina proizvajalcev za sektor sladkorna pesa

2. JAVNI RAZPIS ZA PODUKREP 9.1

Podpora za ustanavljanje skupin in organizacij proizvajalcev v kmetijskem in gozdarskem sektorju iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020 za leto 2019

 

Uvajanje in optimalizacija pridelave sladkorne pese

Aktivnosti ZPSPS PDF Natisni E-pošta
Ponedeljek, 02 Julij 2012 10:28

 

Aktivnosti ZPSPS :: slika 1
ZPSPS je nadaljevala svoje aktivnosti. Po srečanju s predstavniki KGZS v Ormožu so se srečanja vrstila na Zavodu za kmetijstvo Murska Sobota, pri g. Režonji, obisk na Zavodu za kmetijstvo Ptuj, pri g. Janžekoviču, in srečanje na Zavodu za kmetijstvo Maribor, pri g. Klemenčiču.


20. 4. 2012 je bilo srečanje s predsednikom odbora za kmetijstvo, g. Dejanom Židanom, na sejmu KOVITA v Ormožu. Z njim smo se zadržali v 15-minutnem razgovoru, kjer smo na kratko predstavili naša prizadevanja. Pozneje istega dne smo sodelovali na okrogli mizi, ki jo je vodil minister za kmetijstvo in okolje, g. Franc Bogovič.

Že 24. 4. 2012 smo obiskali Direktorat za kmetijstvo na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje v Ljubljani. Sprejela sta nas g. Alojz Senegačnik, namestnik direktorja, in G. Matjaž Grkman. Obrazložili smo naša prizadevanja za ponovno pridelavo sladkorne pese in naša pričakovanja, ki jih imamo od ministrstva. Zaključek tega sestanka je, da Ministrstvo za kmetijstvo in okolje podpira naše aktivnosti ter da se medsebojno informiramo o vseh dogajanjih na tem področju. Zapisnik tega srečanja je v prilogi.


17. 5. 2012 smo obiskali našega predhodnega predsednika, sedaj poslanca v državnem zboru, g. Franca Juršo, in ga zaprosili za poslansko vprašanje o stališču Ministrstva za kmetijstvo in okolje o ponovni pridelavi sladkorne pese. G. Jurša je na 4. seji državnega zbora, 11. junija 2012, postavil to vprašanje in odgovor mu je podal sam minister g. Bogovič. Transkript vprašanja in odgovor je v prilogi.


29. 5. 2012 je sledil obisk na KGZS. Srečali smo se z direktorjem KGZS, g. Igorjem Hrovatičem. Dobili smo vso podporo glede naših aktivnosti. Istega dne smo obiskali še Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij. Sprejeli sta nas direktorica, gospa dr. Tatjana Zagorc, in gospa Petra Medved Djurašinovič. V prijetnem razgovoru smo dobili podporo in obljubo za pomoč pri nadaljnjih aktivnostih.


Potem so sledile aktivnosti s kolegi skupine BEET Ireland z Irske. Irska deli isto usodo glede proizvodnje sladkorja kot Slovenija. Želeli smo slišati njihove izkušnje v njihovih prizadevanjih za oživitev pridelave sladkorne pese. Pri iskanju kontaktov nam je pomagala veleposlanica v R. Irski, gospa Jasna Geršak. Obisk kolegom na Irskem smo opravili 14. in 15. junija 2012, vse slike so iz tega obiska. Poročilo o obisku na Irskem je v prilogi.


Nadaljnje aktivnosti sledijo.

Delovni obisk pri BEET Ireland, Irska
Delovni obisk pri BEET Ireland, Irska
Delovni obisk pri TEAGASC - Irska
Delovni obisk pri TEAGASC - Irska
Obisk pri Veleposlanici v R. Irski
Obisk pri Veleposlanici v R. Irski


Več slik o aktivnosti ZPSPS si lahko ogledate v galeriji.

Ormož, 29. 6. 2012

Upravni odbor ZPSPS

Priloge:
icon Poslansko vprašanje (2.31 MB)
icon Revizija reforme (841.3 kB)
icon Zapisnik ministrstvo (2.59 MB)
icon Poročilo o obisku na Irskem (136.71 kB)

Zadnjič posodobljeno Ponedeljek, 02 Julij 2012 23:09