Iskanje na strani

POSTANITE ČLAN
Daleč je že leto 2006, ko smo v Sloveniji izpulili zadnji koren slakorne pese - "Kraljico poljščin". Vabimo vas, da se včlanite ter s tem podprete prizadevnja ZPSPS za ponovno pridelavo sladkorne pese v Sloveniji.

ZADRUGA KOOPERATVA KRISTAL z.o.o.

skupina proizvajalcev za sektor sladkorna pesa

2. JAVNI RAZPIS ZA PODUKREP 9.1

Podpora za ustanavljanje skupin in organizacij proizvajalcev v kmetijskem in gozdarskem sektorju iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020 za leto 2019

 

Uvajanje in optimalizacija pridelave sladkorne pese

Delovno srečanje s predstavniki KGZS v Ormožu PDF Natisni E-pošta
Sreda, 28 Marec 2012 08:44

 

Srečanje s predstavniki KGZS v Ormožu :: slika 1
Aktivnosti, ki jih je ZPSPS zastavilo na svoji 7. Skupščini se odvijajo po načrtih. Tako je upravni odbor organiziral predstavitev prizadevanj združenja najmočnejši nevladni organizaciji in v razpravi z najvišjimi funkcionarji te institucije iskal rešitve, ki bi nam bile v pomoč v prizadevanjih za ponovno proizvodnjo sladkorne pese v Sloveniji.


Povabljenim gostom smo predstavili zatečeno stanje na področju trga s sladkorjem in potrebami v bodoče, organiziranost in aktivnosti Slovenskega združenja, prizadevanja kmetov na Irskem za ponovno pridelavo sladkorne pese, ter o zavedanju pomembnosti te poljščine za Slovenskega kmeta, kar je bilo izpostavljeno že leta 2005 v Radencih na okrogli mizi. Vse predstavitve iz tega srečanja so na vpogled pod tem obvestilom.


Prisotni so se strinjali, da je velika škoda, da je prišlo do prenehanja pridelave. Prisotni so se strinjali da je lastna pridelava sladkorne pese zelo pomembna za Slovenijo tako iz vidika prehranske varnosti in samooskrbe, kakor tudi iz vidika nacionalne ekonomije. Sladkorna pesa je pomembna poljščina za  slovenskega kmeta, sladkorna pesa pa je po reformi sladkorja leta 2006 kljub izredno črnim napovedim »pripravljavcev« reforme ostala najbolj donosna kultura.

 

21. 3. 2012 :: Srečanje s predstavniki KGZS v Ormožu - slika 2 21. 3. 2012 :: Srečanje s predstavniki KGZS v Ormožu - slika 3 21. 3. 2012 :: Srečanje s predstavniki KGZS v Ormožu - slika 4

 

Prevladalo je enotno mnenje, da je potrebno sistematično nadaljevati aktivnosti za ponovno pridelavo sladkorne pese v Sloveniji, za kar je nujno ugotoviti morebitne administrativne ovire. Glede na kompleksnost potrebnih aktivnosti je KGZ pripravljena aktivno sodelovati pri zastavljenem projektu, zato je predsednik KGZS g. Ciril Smrkolj  predlagal, da se sestanejo odgovorni in kompetentni obeh institucij, ter skupaj zastavijo načrt aktivnosti. Vodstvo ZPSPS je z veseljem sprejelo predlog in že dogovarja ustrezen termin prvega srečanja. Vsebine, ki so bile na srečanju predstavljene pa si lahko pogledate v prilogah, ki se nahajajo na dnu strani.

Vse slike o srečanju s predstavniki KGZS si lahko ogledate v galeriji.

Ormož, 21. 3. 2012

Upravni odbor ZPSPS

Priloge:
icon Povzetek (1 MB)
icon Okrogla miza (136.51 kB)
icon Predstavitev ZPSPS Miroslav Kosi (203.42 kB)
icon Sedanje stanje v sladkorni industriji v EU (1.75 MB)
icon Tovarna sladkorja Ormož 1980 - 2007 (227.74 kB)
icon Zakaj želimo da se pesa vrne (619.1 kB)
icon Irska grenka zgodba o sladkorju (508.54 kB)

Zadnjič posodobljeno Ponedeljek, 02 Julij 2012 10:30